Oikeus kotitalousvähennykseen

Kotitalousvähennys on kuluttajan veroetu

Voit tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen, jos palkkaat siivoojan tai lastenhoitajan, teetät keittiöremontin tai maksat tietokoneen asentamisesta. Vähennyksen saat riippumatta siitä, palkkaatko työn tekijän itse vai ostatko työn yritykseltä tai yrittäjältä. Vähennys myönnetään vain työn aiheuttamista kustannuksista, ei matkakuluista tai tarvikkeista.

Lue täältä, mitkä kaikki työt oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Saadaksesi kotitalousvähennyksen palveluntuottajan – siis yrityksen tai yrittäjän – on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi tai verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030.

Kuka saa kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennyksen saa se, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Työ on tehtävä joko maksajan omassa asunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Vanhempiin sekä appi- ja isovanhempiin rinnastetaan myös näiden puolisot.

Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen, mutta ainoastaan henkilön kuolinvuodelta. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä.

Kuinka paljon vähennystä saa?

Kotitalousvähennystä voi hakea verottajalta ennakkoon tai jälkikäteen. Vuonna 2018 kotitalousvähennyksenä voit vähentää 50 prosenttia yrittäjälle maksamistasi arvonlisäverollisista työkorvauksista tai 20 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, kuitenkin enintään 2 400 euroa. Omavastuu on 100 euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2018 saada yhteensä 4 800 euron vähennykset. Kotitalousvähennystä haetaan verottajan lomakkeella 14A.

Kotitalousvähennys tehdään verosta. Jos vähennystä saa esimerkiksi 1 500 euroa, tarvitsee vuoden aikana maksaa 1 500 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä. Jos vähennyksen on vaatinut vasta veroilmoituksella, vaikuttaa määrä suoraan verotuksen lopputulokseen 1 500 euron verran.

Lisätietoa:

www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys