Materiaaleja

Olemme koonneet aineistoja, joiden uskomme hyödyttävän kotityöpalveluyrityksiä.

Omavalvonnalla seuraat yrityksesi palveluntuotantoa

Omavalvonta on yksi palveluntuottajan useista työkaluista, joiden avulla kehitetään ja seurataan palvelujen laatua päivittäisessä asiakastyössä. Omavalvonta on pakollista kotityöpalveluyrityksille, jotka tuottavat sosiaalihuollon tukipalveluja.

Omavalvonnan perustan muodostaa kirjallinen suunnitelma, jonka avulla palveluissa esiintyvät epäkohdat ja palvelun onnistumisen epävarmuudet ja riskit pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti. Tarkoituksena on ehkäistä riskien toteutuminen jo ennakkoon ja reagoida havaittuihin kriittisiin työvaiheisiin tai kehittämistarpeisiin suunnitelmallisesti ja nopeasti.

Omavalvontaa valvoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Se myös antaa omavalvontaa koskevia ohjeita ja määräyksiä.

Kotityöpalvelujen oppilaitosverkosto on yhdessä alan yrittäjien ja Valviran kanssa laatinut kotityöpalveluyrityksille omavalvontasuunnitelman, palvelusopimuksen ja palvelusuunnitelman mallit, joita yrittäjät voivat käyttää yrityksessään.

Onnistu omavalvonnassa

Kotityöpalveluyrityksen omavalvontasuunnitelma

Palvelusopimusmalli

Palvelusuunnitelmamalli

Arvonlisäverottoman palvelun tarjoaminen

Kunnat, kuntayhtymät ja valtio voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti.

Yksityiset palveluntuottajat = yritykset voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa ja palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle (jonka toimintakyky on alentunut esimerkiksi iän tai sairauden takia). Asiakaskohtaista sosiaaliviranomaisen päätöstä ei tarvita, mutta seuraavien edellytysten on täytyttävä:

  • Palveluntuottaja on tehnyt muiden kuin ympärivuorokautisten palvelujen tuottamisesta ilmoituksen siihen kuntaan, jossa hän toimii. Ilmoitus täytyy tehdä myös kotipalvelujen tukipalvelujen tuottamisesta, esimerkiksi siivouspalveluista. Jos palvelun tuottaja toimii useissa kunnissa, ilmoitus täytyy tehdä kaikkiin kuntiin. Ympärivuorokautisten sosiaalihuoltopalvelujen tuottamiseen vaaditaan sosiaaliviranomaisen lupa.
  • Palveluntuottaja on tehnyt palvelusuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa.
  • Palveluntuottaja on tehnyt asiakkaan kanssa palvelusopimuksen palvelujen tuottamisesta sosiaalihuoltopalveluina.
  • Palveluntuottajalla on vastuuhenkilö, joka vastaa palvelujen laadusta.
  • Palveluntuottajalla on omavalvontasuunnitelma.

Huomaathan hinnoittelussasi, että yritystoimintasi arvonlisäverollisista kuluista et voi vähentää alvia niiltä osin kuin se kohdistuu arvonlisäverottomaan sosiaalihuoltopalveluun. Tähän palveluun liittyvät kulut ovat sinulle yrittäjänä arvonlisäveron verran suuremmat.