Kotitalousvähennys laajenee oikeaan suuntaan

Suomen Kotityöpalveluyhdistyksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa Jyväskylässä tiistaina 16.11.2021 puhunut yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Lauri Tarasti totesi, että kotitalousvähennyksen laajennus vuodelle 2022 osana kaksivuotista kokeilua menee oikeaan suuntaan, koska remonttikustannukset ja kustannukset siivous-, hoiva- ja hoitopalveluksesta tullaan erottamaan. Laajennus koskee jälkimmäisiä ja on merkittävä.

Siivouksen, hoito- ja hoivatyön työkustannuksista vähennys nousee 2.250 eurosta 3.500 euroon verotettavaa kohti ja korvausprosentti nousee 100 euron omavastuun jälkeen 40 prosentista 60 prosenttiin.  Remonttien työvoimakustannuksissa vähennys säilyy nykyisellään paitsi, että öljylämmityksen korvaamisen osalta kotitalousvähennys nousee samalla tavalla kuin siivous-, hoiva- ja hoitopalveluksissa.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisivat tämän vuoden tammikuussa tutkimuksen, jonka johtopäätöksenä oli, että kotitalousvähennys ei tavoitellusti lisää työllisyyttä tai vähennä harmaata taloutta. Kotitalousvähennys näyttää suuntautuvan etenkin hyvätuloisille. 

Käsitykseni on, että tutkimus, jonka johtopäätöksiä on kritisoitu, kohdistuu etupäässä remonttikustannuksiin, joiden osuus vuoden 2019 verotulojen vähennyksestä 476 miljoonasta eurosta oli 370 miljoonaa eli lähes 78 %. Voitaneen olettaa, että pienempituloiset eivät toteuta remontteja siten kuin hyvätuloiset. Eläkkeensaajia, joiden tulot olivat alle 25.000 euroa vuodessa, oli vähennyksen saajista noin 100.000.

Tänään tässä seminaarissa paikalla olevat kotityöpalveluyritysten edustajat ovat vakuuttaneet, että kotitalousvähennys on merkittävä tekijä niiden palvelujen hankkimisessa siivoukseen sekä hoito- ja hoivatyöhön. Kaksivuotisen kokeilun tuloksia tullaankin odottamaan mielenkiinnolla.
Lisätietoja: Lauri Tarasti, 050 568 73 00, lauri.tarasti@kolumbus.fi tai Eija Lenkkeri 040 776 87 28, eija.lenkkeri@careeria.fi